The Band

The Band

Felix Fraters

Basgitaar - Zang

Ben ongeveer een halve eeuw geleden gestart met gitaar en zang in een lokaal Diesters groepke.

Tamelijk snel overgestapt naar bas en de groep Spoon opgericht met Chris Peeters, Leon Roden en Guy Degens.


In 1971 als tweede groep Jazz Bilzen geopend https://www.jazzbilzen.be/jazz/timeline.

Met verschillende balorkesten gespeeld o.a John Terra die ook optrad in de kerk van Zelem bij onze trouw.

Veel opgetreden met Patrick Van Blerckom (Boel) met de groep Washne. En natuurlijk al meer dan 10 jaar de MBB en nu The History Channel Band!


Ben dol op kreeft, een lekker biertje en malt whisky's.


Vind verschillende muziekgenres leuk: Beatles, Stones, Led Zeppelin, Focus, Sting, Leonard Cohen, ....

Akoestische gitaar - Zang

Patrick Jacobs

Na 8 jaar pianoinitiatie en na lang zagen kwam er eindelijk een gitaar in huis! Een electrische dan nog wel en eentje met versterker!!! De tijd was rijp om aan te sluiten bij een aantal Diestse ‘rock and lol’ bands.

Stonehenge, Utopia, Carte Blanche deden het allemaal behoorlijk en één of meerdere nummers werden met ambitie aan het vinyl toevertrouwd (engelstalig en/of nederlandstalig).


Inspiratie genoeg toen: de platen van mijn oudere broer: The Beatles, Pink Floyd, The Eagles, Neil Young, E.L.O., Fleetwood Mac, Queen, Stevie Wonder, Joe Jackson, Simon & Garfunkel, Cat Stevens, Jackson Browne, Bob Marley en iets later de Belgische rockscene van de jaren ’80: The Bet, Scooter, The Machines, Jo Lemaire, The Schmutz, The Scabs, Dirk Blanchart, Soulsister, The Radios …


Tijdens en na mijn studies rijpte het inzicht dat muziek iets is als een handvat waarmee je de koffer van blijheid en verdriet door het leven draagt. Meer en meer ging ik solo aan de slag om met stem en akoestische gitaar allerlei gebeurtenissen en gevoelens te begeleiden en te ondersteunen. James Taylor en andere gitaargrootheden kregen vanaf nu ook een prominentere plaats in de CD-speler. Er werd eindelijk een degelijke akoestische gitaar aangeschaft en sindsdien is één of meerdere ‘Taylor’ gitaar vaste stek aan mijn zijde.


Veel meer bleek er niet nodig om mensen aan het zingen te krijgen. Zo stonden sindsdien ook meerdere café chantants jaarlijks op het programma telkens met wat bereidwillige gastzangers en/of nieuwe muzikanten.

De Mark Bellen Band werd uit één van deze projecten geboren.

Vanaf 2020: Lang leve ‘The History Channel Band’!

Jan Mertens

Accordeon - Toetsen - Zang

Van mijn 10 jaar speel ik accordeon, een aantal jaren later gevolgd door piano, orgel en mijn eerste synth.

Na een mis in de kerk van Assent, waar ik orgel speelde, werd ik door Franky Buvens gevraagd om bij Wizard te komen spelen. De beste rockgroep in heel Assent en omstreken!

Daarna een aantal jaren bij Verlin, de groep van Pascal Verlinden. Daardoor op een aantal grote lokaties kunnen spelen onder andere in het voorprogramma van The Scabs.


Dan een veel te korte tijd met Patrick van Blerckom (de Boel) en Thierry Volders voordat iemand hierboven vond dat de Boel te goed was voor deze wereld... Ik kan nog steeds niet naar Tom Traubert's Blues van Tom Waits luisteren zonder aan de Boel te denken.


Een aantal jaren België en Nederland onveilig gemaakt in een 11-koppige soul-disco-rock coverband.

Met Los Kabrios de streek rond Leuven onveilig gemaakt. Texmex met een Leuvens dialect en uit het leven gegrepen teksten. Gaaz geven!!


Via Patrick bij de Mark Bellen Band beland. Eerst als gast maar na het stoppen van Mark Bellen als vast lid.

En nu The History Channel Band!


Lievelingseten is krokette met pooikes en ettekes en rosbuf.

Luister naar alles maar speciaal plekske voor Pink Floyd, Tom Waits, Sigur Ros, Flogging Molly, mijn vrouw en mijn zoon.

Percussie

In februari 2019 sloot ik mij aan bij de Mark Bellen Band. In de eerste plaats als gast percussionist voor een aantal concerten, maar dat werd na enkele goed bevallen optredens definitief.


Gepassioneerd door slaginstrumenten en aanverwanten ging ik op 12-jarige leeftijd van start met het bespelen van percussie, drums en zelfs piano. Als 24-jarige werd ik pro muzikant en legde sindsdien een behoorlijk gevarieerd en avontuurlijk muzikaal pad af. Tot op de dag van vandaag draag ik diversiteit & creativiteit nog steeds hoog in het vaandel.


De drumkit komt nog maar zelden uit de koffers, maar ik probeer op een inventieve manier door middel van diverse cajon modellen, diverse percussie sounds en een snuif elektronische sounds een eigen sound en stijl te creëren. Deze aanpak geeft aan The History Channel Band een bijzondere meerwaarde.


Workshops voor scholen, bedrijfsevenementen, jeugddiensten en andere organisaties doen pertinent beroep op mijn jarenlange ervaring en expertise. Sinds 1992 toer ik ook in binnen-en buitenland met diverse, al dan niet solo, percussie acts en concerten. Ik ben ook pionier in het geven van klankmassages en klankconcerten. Ik ben ook sinds 2008 als docent van deze materie verbonden aan de Wellness Academie van Hasselt.


Ik ben een fervente filmliefhebber en geniet verder erg veel van wandelen, fietsen en een uitje met vrienden in mijn favoriete kroegen.

Marc Smitt